Skryterapport fra NM i Orkanger

Når året nærmer seg slutten skal, foruten julekakene bakes, det også kåres de gjeveste titlene i klatre Norge. Det er tid for norgesmesterskap, og helga 3-4. desember var det NM i tauklatring i Orkanger.

For de av oss som ikke tok turen til Orkanger, kunne vi følge arrangementet hjemmefra. Det føles deilig å ligge på sofaen og kunne innta popcorn og brus og samtidig få se alle disse atletene gjøre umenneskelig flytt høyt opp i veggen. Selv om det er slitsomt å klatre, skal det ikke undervurderes hvor slitsom det er å følge dette arrangementet som tilskuer (fra sofaen). Vi heiet så vi fikk pump i heiemusklene!

Oslo Klatreklubb gjorde det veldig bra. 15 utøvere fra klubben hadde tatt turen til Orkanger denne helga. Mange av dem hadde konkurrert før, så dette formatet kjente de fleste. Et unntak hadde vi likevel. Ulrika Tiegs, dama som synes Bohus er best og inne-gradene på buldring er svært forvirrende,  gjorde NM debut for Oslo Klatreklubb. Det er vel ingen tvil om at Ullis kan klatre, vi trodde bare hun mislikte konkurranser. Trolig hadde vi bare glemt å spørre henne hva hun selv syntes var kult. Gjennom høsten har Ullis forsøkt å rekruttere mange til å damer (over 30) til å delta i NM. Vi håper hun forsetter å pushe på dette. 

Arrangementet ble gjennomført i god stil. All ære til Orkla Fjellsportklubb som høynet det hele med nasjonalsang og messingblåsere under premieutdelingen.

Ruteskruerne Adam Pustelnik og Martin Mobråten hadde skrudd gode, harde og tekniske ruter og traff særdeles godt i finalene med fire unike topper og veldig nært topp i yngre junior gutter og eldre junior jenter. True art!

Hva gjelder medaljer ble det MANGE.

Gullmedlalje:Lisa-Marie Kvandahl forsvarte NM tittelen med stor styrke ved å først toppe begge kvalikrutene som var identisk med senior kvalikene og var 1,5 unna topp i finalen som var en 7c+ i følge Martin Mobråten. I finalen hadde rutesetterne skrudd starten veldig teknisk og ubehagelig og det skulle vise seg at den starten tok all energi fra alle finalistene og rutesetterne svettet nok litt før de fikk se Lisa-Marie sno seg forbi og fortsatte videre på neste halvdel av ruta og mot toppen. Da vant hun også Norgescupen sammenlagt for tredje gang ved å vinne sine sjette strake NC/NM på led.

Sammenlagt vinnerene på juniorsiden: Kristian Grigson Eian og Lisa-Maria Kvandahl
Sammenlagt vinnerene på juniorsiden: Kristian Grigson Eian og Lisa-Marie Ellingsgård Kvandahl

Sølvmedaljene:
Hannah Midtbøe toppet begge kvalikene sammen med Tina og det var duket for en superspennende finale hvor Tina klatret toppet finaleruta før Hannah skulle ut sist. Hannah klatret stødig mot toppen, men brukte litt tid på å finne ut av ett flytt rett under toppen og kom seg ikke videre. Sterk klatring av superbuldreren vår!

Visst kan denne dama klatre!
Visst kan denne dama klatre!

Kristian Grigson Eian ledet etter første kvalik og klatret sterkt på 2. kvalik også og lå på 2. plass før finalen. I finalen fikk gutta en vertial krimpete rute og Kristian klatret veldig bra og veldig langt, men Albert Suthurst fra Kolås klatret 1,5 tak lengre og snappet gullet.

Bergljot og Kristian i finalen.
Bergljot og Kristian i finalen.

Kristoffer Klev lå på 4. plass etter kvalik, men viste at han kan presse seg langt og klatret selvsikkert og veldig bra på finaleruta som var den samme som senior damer og ble sagt var en 8a.

Kristoffer Klev i finalen.
Kristoffer Klev i en pumpende kvalik 1.

Bronsjemedaljene:
Tobias Reidel i yngre junior gutter er en kommende komet som nettopp tok bronsje i NM i buldring og fulgte opp med bronsje på tau også. Tobias lå på 6. plass etter kvalik, men beholdt roen i finalen og klatret stødig og sikkert lang opp i finaleruta og tok en meget velfortjent bronsje.

Tobias Reidel i god driv.
Tobias Reidel i god driv.

Ingrid Helene Amundrud er vel først og fremst buldrer og lå på 3. plass etter kvalik i en tett klynge sammen med Marie Aagard Lauridsen og Bergljot Hansen. I finalen fulgte hun opp og tok en sterk bronsje. 1. kvalik var vertikal og her klatret hun sterkt opp mot toppen, men manglet de siste takene. I Q2 som var en hard overhengende rute klatret hun raskt og effektivt i første halvdel. I finalen kom hun seg forbi den tekniske starten. Starten var tung for flere av jentene i samme klasse og de slet med å hente seg helt inn igjen. Den røffe starten gjord at ett tak skilte 2-4. plass.

nm9
Pallbilde av Kristoffer, Leo og Jens Kristian

Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen lå på 5. plass etter kvalik og viste at han kan klatre bra. I finalen klatret han ennå bedre og kjempet seg til en meget sterk bronsje.

Vi må selvsagt nevne våre helter som var like utenfor finale/pall, for eksempel NM tøffeste: Ulrika Tiegs. Også bra innsats av Julie Klev, Leo Pålsgård, Rolf-Martin Bjørngaard, Sofie Lunde Heggstad, Liv Spillum, Tuva Eik Haave og Kenneth Elvegård.

Takk til Thor Henrik Kvandahl og Pål Kjetil Eian for bilder og innspill til tekst.