Deler av Hauktjern stengt til 15.7

Ferdselsforbudet 3. april til 15. juli

I 2016–2018 ble de nordre klatrefeltene ved Hauktjern stengt i en periode vår og sommer (det ble innført ferdselsforbud i området). Stengingen skjedde på grunn av hekkende vandrefalk. Hekkingen i 2016 var den første hekkingen av vandrefalk som er registrert i Oslo kommune noensinne. Hekkingene var vellykket, med  henholdsvis 1, 4 og 4 unger som kom på vingene i de tre årene.

I løpet av den siste uka er det en rekke ganger registrert et vandrefalkpar i området der det har vært hekking tidligere. Det blir dermed høyst sannsynlig hekking i området også i år. Vandrefalkene er sårbare for forstyrrelse i hekketiden, og det er nødvendig å stenge området for klatring og annen aktivitet for at falkene skal få mulighet til å gjennomføre vellykket hekking. Vi er klar over at området er populært blant klatrere, men ber om forståelse for at dette er et nødvendig tiltak. Bymiljøetaten ber om at klatrere og andre brukere av området viser hensyn.

Ifølge verneforskriften for Hauktjern friluftslivsområde er reirplasser i området vernet mot unødig forstyrrelse. Ferdselsforbudet i området gjelder fra 3. april til 15. juli, og omfatter klatring, annen ferdsel og bruk av droner. Overtredelse av ferdselsforbudet er straffbart. Området med ferdselsforbud er markert i terrenget, og det er satt opp informasjonsplakater (se vedlagte kart). Bymiljøetaten vil drive regelmessig oppsyn i området. Det er en rekke fugleinteresserte som følger med på falkene på avstand og som melder fra til Bymiljøetaten om observasjoner.

Klatrefeltene det gjelder er «Hovedfeltet» og «Veslefeltet» (jf. Klatrefører for Oslo og omegn 2013), altså feltene fra nordenden av Hauktjern og nordover. Gamleveggen (Gråveggen) og Sjøveggen er ikke berørt av forbudet.

Spørsmål kan rettes til naturforvalter i Oslo Kommune, Kjell Isaksen.