Ekstraordinær generalforsamling i Oslo Klatresenter.

Oslo Klatreklubb eier en andel i Oslo Klatresenter (3,94 %) og som eier prøver vi å forvalte eierskapet på best mulig måte, gjennom aktiv deltakelse i styret og tett dialog med ansatte og brukerne. Sammen med Kolsås Klatreklubb (7,87 %) utgjør våre medlemmer en stor del av brukerne på senteret.

Vi er stolte av Oslo Klatresenter, og ønsker at senteret skal utvikle seg på best mulig måte fremover for både brukere, aksjonærer og ansatte. Den siste tiden har det dog vært noe uenighet om retningen senteret skal ta, spesielt om senteret skal fokusere mer på kortsiktige løsninger fremfor strategisk utvikling.

Oslo Klatresenter har i flere år jobbet med å utvide treningsarealene, men en av de større aksjonærene har innkalt til en ekstraordinær generalforsamling med formål om å stoppe utvidelsen av treningsområdene.

Problemstilling

Som veldig mange av dere har sett og snakket med oss om, har Oslo Klatresenter meget begrenset kapasitet for styrketrening, tøying og oppvarming samt få arealer beregnet for teknisk klatrerelatert trening og kurs/treningsgrupper. I tillegg har vi ingen flere muligheter for å utvide arealene på barneområde.

Styret og ledelsen i senteret har i flere år sett på alternativer for å utvide arealene, og har siden oppstarten i 2017 hatt et ønske om arealene “bak” den høye autobelay-veggen (under barnebuldring i 2. etg).

Disse arealene er nå ledige, og Oslo Klatresenter har fått mulighet til å leie dem og innlemme i senteret.

Hvis ikke Oslo Klatresenter tar arealene, leies de ut til en annen leietaker – sjansen er altså nå.

Løsningsforslag

Oslo Klatresenter overtar arealene, og innlemmer det i senterarealene til glede for alle som klatrer og trener på senteret. Arealene rettes mot styrketrening, funksjonell trening, tøying, klatretrening samt mer teknisk trening rettet mot erfarne klatrere. Mye tilsvarende arealene vi i dag har, men som har for liten kapasitet.

Norges Klatreforbund ser nytten i å ha gode treningsarealer for sine landslagsklatrere, og signalisert at de ønsker å legge mer treningsaktivitet hos Oslo klatresenter hvis arealene blir større og bedre. Dette er i tråd med forretningsplanen for Oslo Klatresenter helt tilbake til stifelsen av selskapet i 2016/2017. 

Kostnaden for utvidelsen er begrenset, gitt Oslo Klatresenter sin størrelse med omsetning på ca. 40+ millioner/år. De årlige ekstra leiekostnadene ligger i området 2-3% av dagens totalkostnader. 

Ved at vi får mer treningsareal, vil den prekære situasjonen med arealmangel for styrkerelatert trening forbedres umiddelbart. Utvidelsen kan gjøres uten at den vanlige klatringen påvirkes nevneverdig. Flytting av treningsareale vil også gi mulighet fremover for å eventuelt utvide barneområdene, områder som i perioder er like hardt presset på kapasitet som treningsarealene.

De forskjellige meningene

Aksjonærgruppa (se oversikt nederst) er ganske bred, noe som gjenspeiler den opprinnelige ideen da selskapet ble stiftet. Senteret skulle være for bredde og topp, nybegynnere, familier og erfarne klatrere. Dette har blitt ivaretatt ved å tilby kjempebra klatreruter og bulder (de beste?), aktiviteter som barneklatring, treningsgrupper for ungdom, kurs for nybegynnere, trening for toppidrettsutøvere og parautøvere, klatrekonkurranser samt alle uformelle arrangementer. Oslo Klatreklubb, Kolsås Klatreklubb og flere andre har formell og uformell trening og klatring på OKS. I tillegg har vi en meget fin sosial sone, med Tid bakeri. 

Oslo Klatreklubb og de andre aksjonærene gikk inn i prosjektet med dette som bakgrunn – vi skulle ha det beste senteret, de beste ansatte og de mest fornøyde brukerne.

Den siste tiden har noen av de største aksjonærene ønsket å vri senteret mer i retning av et selskap for å skape økonomisk utbytte for aksjonærene, mens andre aksjonærer deler ønsket om å være tro mot den opprinnelige ideen om et senter som balanserer økonomisk bærekraft med breddeklatring og utvikling for alle klatregrupper.

Oslo Klatreklubb mener

Siden starten har Oslo Klatresenter vært det beste senteret i Oslo, men denne posisjonen blir hele tiden utfordret. Senteret kjemper om brukergrupper som alle andre sentre, og må hele tiden fornye seg og gjøre klatreproduktet attraktivt for nye og gamle klatrere. Dette gjelder klatreruter, klatretak, treningsfasiliteter, café og sosiale arrangement.

Oslo Klatresenter sin administrasjon og styre har i lang tid jobbet med å løse utfordringene med arealene for stryketrening som er for små. Vi er langt over kapasitet nesten hver ettermiddag, kveld og helg, og har ikke mulighet til å endre de eksisterende arealene på en god måte.

Mer treningsareal er i våre øyne en investering vi gjør for å styrke konkurransekraften til Oslo klatresenter fremover, ved å tilby bedre treningsfasiliteter, øke kapasiteten for klatregrupper, og tiltrekke flere brukere gjennom forbedret tilbud til både nybegynnere og erfarne klatrere.

Samtidig gir det Oslo Klatresenter mulighet til å løse problemet med umiddelbar kapasitetsmangel på treningsfasiliteter samt mulighet for å utvide med mer barneklatring hvis vi ønsker det. Utvidelsen er produktutvikling i praksis, og vil komme alle brukere i Oslo Klatresenter til gode. Oslo Klatreklubb tenker strategisk og langsiktig, og vi mener de andre aksjonærene tenker taktisk og kortsiktig.

Vi har nå et tidsvindu for å utvide med det aktuelle arealet, og med de fremlagte kostnadsberegningene, den relativt beskjedne investerings- og leiekostnaden samt de foreløpige planene for å skape ytterligere aktivitet, er dette et prosjekt vi bør gjennomføre. Denne muligheten har vi nå, det er svært sjelden at slike arealer blir ledige og tilgjengelige for Oslo Klatresenter. Sannsynligvis skjer det ikke igjen.

Våre medlemmer er på Oslo Klatresenter mange tusen timer i året, betydelig mer enn andre aksjonærgrupper. Vi ser hvor skoen trykker, og nå har vi en mulighet til å løse dette.

Oslo Klatreklubb kommer til å stemme “ja” til å utvide treningsarealer.

Har du ytterligere spørsmål eller kommentarer, ta gjerne kontakt med oss.

Aksjonærene i Oslo Klatresenter

Navn på selskapAntall aksjerAndel
Venga Holding AS261224.69%
A. Solberg Invest AS146113.81%
Kolsås Klatreklubb8337.87%
Midtbø invest AS7827.39%
Gamme AS6556.19%
Anders Opsahl Holding AS5004.73%
Cecilie Skog AS4173.94%
Oslo Klatreklubb4173.94%
Holding Hands AS3443.25%
Vertikal Virkelighet SA3323.14%
Kjell Sæten2081.97%
Torstein Eide2081.97%
Øyarstøa AS1841.74%
Essens AS1671.58%
Joakim Bakke-Nielsen1671.58%
Leif Henning Brock Johnsen1671.58%
Marius Lee Berg1671.58%
Jeppe Gruner1301.23%
Andreas Eide1000.95%
JNorum Invest AS1000.95%
John Henry Nilssen1000.95%
Ole Bjørn1000.95%
Øyvind Ville Sæter1000.95%
Hannah Midtbø830.78%
Stian Christophersen Invest As830.78%
Thilo Jeldrik Schröter830.78%
Marthe Stensrud400.38%
SB NESHEIM AS400.38%